De fleste af os har en pensionsordning via arbejdet som en del af en lønpakke eller er et krav i henhold til den eventuelle overenskomst, du er en del af. Der findes flere typer pensionsordninger på markedet i dag – og det er ikke ligegyldigt, hvilken ordning du vælger. Det er en rigtig god ting at kombinere de forskellige opsparingstyper med hinanden, så du opnår størst økonomisk fleksibilitet, når du har brug for pengene. Kombinationen, at du har en pensionsindtægt, der udbetales, så længe du lever (en livsvarig livrente), samtidig med at du har mulighed for at hæve en større indtægt de 10-15 første år af dit pensionsliv, giver størst mulig fleksibilitet.

Langt de fleste pensionsaftaler udbetales løbende, når du går på pension, men det kan også give rigtig god mening at have adgang til at kunne hæve et større engangsbeløb, når du bliver pensionist, og du måske vil købe ny bil eller indfri en dyr gæld i banken. Den mulighed opnår du ved at have en aldersopsparing. Aldersopsparingen er den nyeste opsparingstype og erstatter kapitalpensionen. Mange har i løbet af 2014 og 2015 omlagt deres kapitalpensioner til en aldersopsparing og samtidig sparet afgift på 2,7 procent til staten. Jeg oplever, at aldersopsparingen for mange danskere er en overset mulighed, men det er en meget attraktiv opsparingsform i kombination til de løbende pensionsindtægter.

Det er en rigtig god ting at kombinere de forskellige opsparingstyper med hinanden, så du opnår størst økonomisk fleksibilitet, når du har brug for pengene.